De sauna, is het goed voor je?

De sauna wordt gezien als het top punt van relaxen, veel mensen gaan een dagje naar de sauna om helemaal bij te komen van de zorgen die hun lichaam en geest in bedwang houden. Maar toch vragen andere zich af, die hitte, is dat nou echt goed voor je?

We laten je niet langer wachten, de sauna is inderdaad goed voor je, maar wat doet zo’n sauna met je lichaam en waarom is de sauna goed voor je? Op die vragen geven wij een antwoord. Ook leggen wij uit wat voor verschillende type sauna’s er zijn. Tegelijkertijd bevelen we een aantal sauna’s aan in de omgeving van Brabant, deze moet je absoluut een keertje bezocht hebben!

Het verschil tussen droge en natte sauna’s

Sauna’s kan je vrijwel altijd opdelen in 2 categorieën: droge sauna’s en natte sauna’s. Een droge sauna verhit het lichaam van buiten, met meestal temperaturen van rond de 100 graden Celsius komt het lichaam snel op temperatuur. Een natte sauna gebruikt daarentegen een enorme luchtvochtigheid met een temperatuur van rond de 60 graden Celsius, hierdoor verwarmt het lichaam niet alleen vanbuiten maar ook vanbinnen.

Waarom is de sauna goed voor je?

Onderschat nooit wat ontspanning kan doen voor de mentale gezondheid. Als je mentale gezondheid niet goed zit, zal het ook invloed hebben op het lichaam. Daarbij heeft het ook grote voordelen voor je huid, je hart, je doorbloeding en je weerstand.

Door de hitte van de sauna begint je lichaam te zweten, door veel te zweten reinig je het lichaam van dode huidcellen. Ook ongewenste bacteriën en andere afvalstoffen worden doormiddel van je eigen zweet verwijderd.

Het bezoeken van een sauna heeft ook vele voordelen voor je hart en de bloedsomloop. Door de sauna warmt je lichaam op, waardoor je bloedvaten verwijden. Ook werkt je lichaam harder tegen de warmte, waardoor je hartslag met zo’n 50 slagen per minuut kan stijgen, dit zorgt er dan voor dat je hart sterker wordt en dat je minder kans hebt op hartfalen. Door de verwijden bloedvaten stroomt er ook meer bloed naar je brein, waardoor er meer zuurstof in je brein terecht komt, dit is erg goed voor je brein.

Weerstand en geluk hormonen

Door het nemen van een paar saunarondes versterk je het immuunsysteem en spierherstel, maar hoe komt dat? Door de warmte van de sauna warmt je lichaam op, hierdoor maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan en word de doorbloeding versterkt. Hierdoor wordt spierherstel ook versterkt, wat betekend dat je minder spierpijn hebt. Een van de mooiste kleine veranderingen is de aanmaak van endorfine, een gelukstof dat vrijkomt als je lichaam echt ontspant, dit gebeurt ook bij bijvoorbeeld het nemen van een warm bad of lekker languit in de zon liggen.

Verschillende soorten sauna’s

Er zijn verschillende type sauna’s. Je hebt dus ruime keuze, en je kunt zelf ontdekken wat jij het fijnst vindt. Natuurlijk is het ook mogelijk om af en toe af te wisselen. Op de ene dag neem je bijvoorbeeld een Finse Sauna, terwijl je op een andere dag voor een infrarood sauna gaat. Hieronder beschrijven wij wat voor types er allemaal zijn, en hoe zij van elkaar verschillen.

De traditionele Finse sauna

Een Finse sauna heeft houten banken die je op verschillende hoogtes kunt afstellen. Je kunt zelf bepalen hoe vochtig de sauna wordt. Er is namelijk een kachel waar je water overheen kunt gooien. Dit bepaald hoe vochtig de ruimte uiteindelijk wordt. In dit soort sauna’s worden vaak ook etherische olies toegepast, waardoor je nog meer ontspant!

De voordelen van de Finse sauna zijn onder meer dat het goed is voor de doorbloeding, vuil wordt verwijderd en de prestatie van het hart wordt verbeterd.

Infrarood sauna

Een relatief nieuwe vorm van sauna’s is de infrarood sauna. Deze heeft een positief effect op gewrichtspijnen. Je kunt er sportblessures mee bestrijden. Ook is het goed voor reuma en artrose. Maar ook werkt het goed tegen hoofdpijn en stress.

Infrarood sauna’s hebben drie verschillende golven, die allemaal een ander effect hebben. Je hebt de korte, de midden en de lange golf. Hoe korter de straling, hoe krachtiger. Dat betekent dus dat die korte straling het diepst in de huid doordringt.

Barrel sauna’s

Barrel sauna’s zijn ook heel leuk, en je moet er absoluut een keer naar toe gaan. Het is namelijk een unieke en hele mooie ervaring. Ze hebben een heel fraai en interessant uiterlijk. Ze zien er namelijk uit als een ronde ton.

Wat zijn de voordelen van dit type sauna? Ze zien er allereerst prachtig uit. Ten tweede warmen ze heel erg snel op door de goede circulatie.

De beste sauna’s in Brabant

Er zijn een heleboel sauna’s in Brabant te vinden. Niet verwonderlijk want dit is natuurlijk de grootste provincie van Nederland. En de zuidelijke Nederlander staat bekend als een echte levensgenieter, een Bourgondiër! Sauna’s zijn natuurlijk de ultieme manier om te ontspannen.

Thermen Goirle

Dit is echt een top sauna. Het lijkt misschien wat klein wanneer je binnenstapt, maar dit valt reuze mee. Het is een stuk groter dan je denkt. Er zijn namelijk vele verborgen ruimtes. In eerste instantie kun je deze niet zien. De sauna is heel strak ingericht, er is veel licht en je kunt kiezen uit allerlei verschillende saunacabines. Verder zijn er een enorme hoeveelheid zwembaden waar je lekker af kunt koelen.

SpaSense

Aan de rand van Geldrop vind je SpaSense. Deze sauna is uitgerust met een enorm zwembad, een grote tuin waar allerlei comfortabele zitjes aanwezig zijn, en natuurlijk allerlei goeie sauna’s waar je heerlijk kunt ontspannen. Verder is de sauna uitgerust met allerlei lichtkoepels. Hierdoor komt er natuurlijke licht naar binnen wat erg fijn en ontspannend is.

Wellness Helmond

Dit is een heel nieuw saunacomplex. Het is pas in 2013 gebouwd. Ondanks dat het gloednieuw is, is het wel al heel sfeervol. Het is namelijk ontzettend ruim. Verder heeft het een hele luxe uitstraling. Er is ook de nodige keuze. Je kunt gaan voor een van de sauna’s, maar er zijn ook vele zwembaden aanwezig.